Stats counter, realtime web analytics, heatmap creator

Evenimente

Rugăciune pentru Republica Tuva, de Şirinai Dosova

Iată legământul pe care-l voi face cu ei după acele zile, zice Domnul: voi pune legile Mele în inimile lor şi le voi scrie în mintea lor şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele lor, nici de fărădelegile lor. (Evrei 10:16-17)

Republica Tuva este situată în sudul Siberiei, capitala acesteia fiind oraşul Kyzyl. Începând din 1992 această republică face parte din Federația Rusă. Fluviul Ienisei – al cincilea fluviu ca lungime din lume – este unul din cele 8.000 de râuri care curg prin această ţară. Capitala Kyzyl se află aproape de centrul geografic al Asiei. Tuva nu are nici căi ferate, nici aeroporturi, deși este o republică bogată în ape termale.

Din punct de vedere etnic, populația are următoarea componenţă, 82% tuvani, 16% ruși și 2% alte naţionalităţi. Limba oficială este limba tuvină sau turcică. Religia majoritară este budismul tibetan (61,8%). Numărul templelor restaurate este în creștere și se construiesc altele noi.

De asemenea șamanismul este în creștere. Șamanismul este o religie animistă, primitivă, care are la bază credința că slujitorii acesteia pot influența spiritele bune sau rele printr-un ritual special, manifestat prin extaz religios, dansuri și formule magice. În culturile indigene din Siberia șamanii joacă un rol important în educația spirituală a oamenilor. Oamenii merg la șaman cu tot felul de întrebări, îi cer sfatul, binecuvântarea afacerilor, obținerea ajutorului spiritelor în schimbarea sau obținerea unui loc de muncă, căsătorie etc.

Într-o astfel de țară am fost trimisă de Mia și Costel Oglice, învățătorii noștri, în luna februarie să predau o sesiune la Institutul Biblic Precept din capitala Kyzyl. Deoarece nu există căi ferate, am zburat de la Moscova la Abakan (3.375 km), în republica Hakassia, de unde am călătorit la Minusinsk în Krasnoiarschii Krai și de acolo am făcut încă şapte ore cu mașina până la Kyzyl.

Când am ajuns în Abakan temperatura aerului era −17 °C, dar când am ajuns la Kyzyl temperatura era de −45 °C. Când m-am mirat de așa frig, o studentă mi-a spus: „Astăzi este încă bine, dar mâine temperatura va scădea la −55 °C!“

De la Minusinsk am mai luat în maşină încă trei studenți și ne-am continuat călătoria înfofoliți în pufoaice. Am fost surprinsă să văd că 45 de studenţi au venit de la distanțe mari ca să participe la această sesiune unde am predat cartea Legământul și Doctrinele Bibliei. 

Înțelegerea legămintelor lui Dumnezeu este asemenea găsirii pietrei din capul unghiului clădirii care ține totul împreună. Odihna, bucuria și biruința aparțin credincioșilor care Îl cunosc pe Dumnezeul Cel credincios, care Își ține legământul. Legământul este un concept esențial pentru înțelegerea deplină a mântuirii creștine.

Ascultând mărturiile studenților și discutând cu ei, chiar după ce am plecat de la Minusinsc, am fost mișcată auzind ce viață zbuciumată au oamenii din această republică. Acești oameni au avut un trecut zbuciumat din cauza alcoolului, narcoticelor şi a timpului cât au fost în închisoare. În același timp m-a impresionat cum i-a găsit Dumnezeu acolo unde erau precum şi schimbările pe care le-a făcut în viețile lor.

Andrei, fost traficant de narcotice, a auzit Evanghelia de la o misionară din Latvia venită în republica Tuva. Când Andrei a fost prins cu narcotice și închis, ea l-a vizitat la închisoare şi i-a vorbit despre Domnul Isus. Misionara i-a dat un Nou Testament şi Andrei a început să-l citească. Domnul l-a mântuit şi l-a scăpat de obiceiurile rele și de dependenţa de alcool și narcotice, iar acum Îl slujeşte pe Domnul împreună cu soția sa Nadia.

Natașa a stat în închisoare ani de zile. Toți bărbații se temeau de Natașa pentru că ea era gata să se bată cu oricine. Cicatricea mare de pe fața Natașei este una dintre consecinţele trecutului nefast și a durerilor produse de păcate în viața ei. Acum Natașa este studentă la institutul biblic, vestește Evanghelia și mulți oameni s-au întors la Domnul prin slujirea ei. Domnul i-a dat o familie și în prezent ea îngrijește mai mulți copii pe care i-a luat în plasament împreună cu soțul ei.

De asemenea am avut ca studenți o profesoară universitară şi un director de școală. Este demn de remarcat faptul că toţi aceşti studenţi, deşi provin din medii total diferite, sunt atrași de Cuvântul lui Dumnezeu, având o dorință puternică de a-L cunoaște pe Domnul.

Profesoara de la universitate are trei băieți și unul a plecat la studii în St. Petersburg, Rusia. Era așa de bun la învăţătură încât beneficia de bursă de studii, dar înainte de încheierea anului universitar a fost găsit mort. Poliția a sunat-o pe mamă ca să îi spună această veste.

O mamă care a venit la sesiune cu fata ei cu dizabilități, la plecare, m-a îmbrățișat și cu lacrimi în ochi mi-a mulțumit că am primit-o la curs cu fiica ei. Mama mi-a povestit că soțul și fiul ei au murit într-un accident de maşină, dar ea şi cu fiica lor, prezentă la curs, au scăpat cu viaţă. Totuşi fata s-a speriat atât de tare încât a rămas cu urmări fizice și psihice.

Și totuși, marea lor dorință de a studia, de a cunoaște, de a găsi mângâiere în Cuvântul lui Dum­nezeu, este ceva ce nu se poate explica. Toți studenții sunt îndrăgostiți de Cuvânt, dar și de oameni. Ei vor să-l câștige pentru Hristos pe poporul lor, care are o mare nevoie de Vestea Bună. Viaţa oamenilor din Tuva este dificilă nu doar din cauza condiţiilor sociale în care trăiesc – marcate de consum de alcool şi narcotice, care de multe ori îi fac să ajungă în închisoare, dar și din cauza climei – nici nu mă gândeam că oamenii pot trăi la temperaturi atât de scăzute (temperatura medie a lunii ianuarie este −32 °C, iar a lunii iulie este 18 °C).

Un alt element care m-a afectat direct și sunt uimită că localnicii nu păreau să aibă nimic (sau poate nu știu eu) a fost fumul de cărbune care iese din coșurile caselor. Deşi era zăpadă mare, datorită acestui fum zăpada era neagră, câinii albi erau negri de fum, mâinile oamenilor erau negre și tot ce atingeai era negru! După cinci zile mi s-a făcut așa de rău încât nu mai puteam respira iar noaptea trebuia să fac inhalații ca să pot respira.

Religia băștinașilor a fost și religia multora dintre studenții noștri. Ei știu cu ce se frământă vecinii lor, colegii de școală etc., și de aceea vor să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu, să le poată vorbi oamenilor despre mântuirea oferită prin credinţa în Domnul Isus Hristos, să îi ajute să studieze Biblia și astfel oamenii să fie eliberați de poverile grele și de religia care îi ține în întuneric.

Panglici legate de pomi, bani și cerințe ca duhurile să le împlinească dorințele sunt nădejdea oamenilor care vin, se închină, cad în genunchi în fața unor astfel de pomi, în zăpadă. Din punct de vedere al criminalităţii orașul Kyzyl se situează pe primele locuri din Rusia.

Să ne rugăm pentru poporul tuvin ca să ajungă să-L cunoască pe Domnul, viaţa lor să fie schimbată şi criminalitatea să dispară. Să ne rugăm pentru studenții care, în ciuda vieții grele, Îl iubesc pe Domnul și Cuvântul Său, să fie o mărturie vie pentru oamenii din jurul lor.

Vreau să menţionez doar un exemplu în acest sens. Raisa, care slujeşte ca misionară și face parte din echipa institutului nostru biblic, provine din religia șamanistă. Ea a condus pe mulți la Domnul și dorește ca tot mai mulți oameni să ajungă să-L cunoască pe Isus Hristos ca Mântuitor şi Domn al vieţii lor.

Studenții au oportunități nu numai să predea studii biblice în case, în biserică, dar și să lucreze cu copii, să organizeze tabere și să participe la diferite activități care se fac în cadrul școlilor și astfel să transmită Evanghelia noii generații.

Studenții institutului nostru predau studii biblice în mai multe localități ale acestei republici. Să ne rugăm pentru toate activităţile care se organizează pentru răspândirea Evangheliei, pentru taberele de vară, pentru colaborarea echipelor institutului din trei republici ale Siberiei de a lucra cu adolescenții în tabere unde se vor preda cursuri specifice vârstelor.

Mulți lideri folosesc programul SKYPE pe Internet pentru a conduce grupe de studiu aflate în locuri îndepărtate ale Siberiei. Să ne rugăm pentru toate planurile lor și dorințele de a vesti Evanghelia într un mediu dificil și marcat puternic de religiile locale.

Mulțumesc Domnului pentru această deosebită oportunitate pe care am avut-o ca să vestesc Evanghelia în republica Tuva, să aduc mângâiere și încurajare oamenilor de acolo. Deși m-am îmbolnăvit, am văzut lucrarea Domnului în viaţa acestor credincioşi deosebiți de la Institutul Biblic Precept din Kyzyl.