Stats counter, realtime web analytics, heatmap creator

Evenimente

Mongolia deschisă pentru Evanghelie, de Vasile Filat

    Recent am fost invitat în Mongolia, unde lucrăm de mai mulți ani, să predau lecţii şi cursuri biblice la pastori și lideri creştini. Este o bucurie să o avem în echipă pe Nadejda, misionara noastră în această țară. Cu multe eforturi și dragoste ea predă lecţii şi cursuri biblice în diferite biserici, grupe și lucrează împreună cu pastori și lideri din această țară.

    Mongolia este o republică în Asia Centrală, învecinându-se la nord cu Rusia și la sud cu Republica Populară Chineză. Capitala ţării, Ulaanbaatar (sau Ulan Bator) este şi cel mai mare oraş în care locuiesc aproximativ 45% din populaţia de 3 milioane de locuitori.

    În Mongolia biserica s-a dezvoltat numai după anii 1990. Creșterea bisericii a fost mare datorită lucrării multor misionari veniți în Mongolia. Nevoia cea mai mare este ca oamenii să se maturizeze în Cuvântul lui Dumnezeu. Religiile budiste și șamaniste îi afectează pe mulți oameni, care fac o combinație (sincretism) între religii, cultura lor și creștinism. În vremuri ca acestea este foarte important ca oamenii să cunoască adevărul care să îi elibereze și astfel ei să poată trăi potrivit cu învățătura biblică.  În poza de sus sunt toți participanții la seminarul biblic; două treimi au fost pastori, iar ceilalți conducători de organizații creștine. 

    În poza de sus  este echipa de lideri care au venit cu Nadejda (a treia persoană din stânga), misionara noastră originară din Ucraina, care slujeşte în Mongolia. Ea predă studiu biblic inductiv şi lucrează cu biserici locale și organizații creştine din Mongolia. Ea predă la un seminar biblic și lucrează cu 60 de medici cu care se întâlnește săptămânal și studiază cartea Căsătorie fără regrete. Lucrătorii organizației Campus Crusade for Christ folosesc acest studiu în grupele de consiliere.            

Aici sunt patru dintre cărțile de studiu biblic traduse în limba mongolă. Alte șapte cărți sunt în proces de traducere. Rugați-vă pentru această lucrare. Sora din dreapta este Tsempil și cea din stânga este Toghi care au lucrat în echipa de traducători.  În poza din stânga sunt persoane care au fost la seminarul biblic când au venit să ia cărţi de studiu.

    Sora din poză este o jurnalistă creştină, care lucrează la televiziunea creştină din Mongolia. 

    În timpul acestei vizite am prezentat cărți de studiu biblic în limbile mongolă, rusă și engleză pentru că mulți mongoli vorbesc și limba rusă. Entuziasmul manifestat de cei prezenţi la vederea materialelor de studiu a fost o mare încurajare pentru mine. Nu am avut disponibile atâtea cărți câte au dorit ei ca să poată continua studiul biblic. Ne rugăm ca pregătirea la care au participat să-i motiveze la o implicare mai mare în lucrările pe care le fac cei care au participat, căci toți sunt lideri.

 

    M-am bucurat mult de întâlnirile pe care le-am avut cu liderii creştini din Mongolia. De asemenea, m-am bucurat să o întâlnesc pe sora Nadejda cu care am făcut o evaluare a situaţiei prezente și ne-am rugat pentru lucrarea din această țară. 

 

  • Să ne rugăm pentru sora Nadejda care în fiecare duminică vizitează biserici, se întâlnește cu păstori, organizează seminarii, conferințe.
  • Să ne rugăm pentru conferința cu studenții de la Campus Crusade for Christ și din alte biserici, la care se va studia Evanghelia după Ioan.
  • Să ne rugăm pentru colaborarea noastră cu o școală biblică unde se predau săptămânal cursurile noastre biblice. Să ne rugăm pentru noua generație.
  • Sora Nadejda împreună cu o echipă lucrează şi în două închisori: să ne rugăm ca Evanghelia să pătrundă la inima celor închiși și să cunoască pe Domnul. Mulțumim pentru aceia a căror viață a fost schimbată prin studiu biblic, cum este Sergey;
  • să ne rugăm și pentru familiile lor și această lucrare. 
  • Să ne rugăm pentru actele de care are nevoie sora Nadejda pentru a obține viza de ședere în țară fără întrerupere.