Stats counter, realtime web analytics, heatmap creator

Evenimente

Lucrare și implicare în Bangladeș, de Vasile Filat

   Bangladeșul este un stat situat în Asia de Sud. Religia majoritară în această țară este islamul (90%), iar 9% sunt hinduși. Festivalurile hindușilor au loc de-a lungul anului cu ritualuri care includ mulți zei și fiecare poate alege cui să se închine și pe cine să venereze. Cea mai importantă sărbătoare a hindușilor este festivalul lu­mi­nii când oamenii sărbă­toresc victoria binelui asupra răului; la festivitate se fac cadouri copiilor, mâncăruri, artificii și alte ritualuri. Hindușii se opun avortului, dar acceptă sinu­ciderea (renunțare de bunăvoie la mâncare).

 

   Teritoriul de astăzi al Ban­gladeșului a făcut parte din India, dar după împărțirea teritorială pe bază de religie, a primit denumirea de Pakistanul de Est, alcătuind o țară împreună cu Pakistanul de Vest, între cele două regiuni existând o distanță de 1.700 de kilometri! Pakistanul de Est și-a căpătat independența în 1971 și și-a luat numele de Bangladeș. Limba oficială este limba bengaleză și este vorbită de 98% din populație. Limba engleză are statut de a doua limbă.

  Bangladeșul este patria multor animale exotice și nu este o raritate să întâlnești elefanți pe străzi. Mai mult de jumătate din populație lucrează în agricultură. Femeile reprezintă o forță de muncă puternică și în ultimii 20 de ani ele au ajuns în conducerea țării. Societatea este extrem de conservatoare, iar căsătoriile aranjate sunt încă practicate.

   În luna ianuarie am călătorit cu avionul din Istanbul până în capitala Dhaka, unde am predat studiu biblic inductiv, seminar cu echipele de slujire prin sport și am studiat cursul „Cum să ai o relație reală cu Dumnezeu”, care a fost tradus în limba bengali. Președintele uniunii baptiste din Bangladeș a fost foarte bucuros când a auzit de planurile noastre pentru pregătirea liderilor și a pastorilor și înființarea unui institut biblic Precept în țara lor.

   Următoarea carte care va fi tradusă în bengali este studiul inductiv al cărții TIT și s-a planificat o conferință cu lideri-cheie din țară. Rugați-vă de asemenea pentru seminarul teologic unde liderii sunt pregătiți și noi am fost invitați să predăm cursurile de studiu biblic. Bangladeșul are o populație de 160 milioane, iar creștinii reprezintă doar 0,5% din populație. Chiar dacă lucrarea misionară din această țară a fost începută de William Carey „părintele misiunii moderne”, numărul creștinilor este sub 1 milion și există o mare nevoie de a vesti și răspândi Evanghelia.

   M-am bucurat să mă întâlnesc cu Avoy și Nir, doi frați din satul unde William Carey și-a început lucrarea. Străbunicul lor a fost primul creștin și el a fost botezat de William Carey. Liderul lucrării cu sportul, care m-a invitat în această țară împreună cu alți păstori și lideri s-au bucurat mult de cărțile de studiu pe care li le-am dat și de planurile de lucrare pe care le-am făcut.

   Liderul de tineret al Uniunii Baptiste este cu adevărat pasionat de studiul biblic și bucuria descoperirii Cuvântului lui Dumnezeu se vedea pe chipul lui. El conduce liderii de tineret din 10 regiuni și a spus că abia așteaptă conferința cu liderii unde vom studia cartea Tit.

   În anul 1809 misionarul englez William Carey a tradus întreaga Biblie în limba bengali. Înainte de a pleca în misiune în India el a ținut o predică misionară supranumită „Predica nemuritoare” pe baza textului Isaia 54:2-3, din care provine cel mai cunoscut citat al său: „Așteaptă lucruri mari de la Dumnezeu; încearcă să faci lucruri mari pentru Dumnezeu!” Să ne rugăm și să așteptăm lucruri mari de la Dumnezeu în Bangladeș! Vasile Filat