Stats counter, realtime web analytics, heatmap creator

Evenimente

Festivalul din Republica Moldova

Două sute de participanți, timp de 5 zile, s-au bucurat de studierea profundă a Cuvântului lui Dumnezeu la Festivalul Precept Ministries Moldova în iulie 2016.

În acest an participanții au studiat mai multe lecții din cursul biblic „Căsătorie fără regrete”, și anume, Bărbatul model, Femeia model, Administrarea banilor, Creșterea și educarea copiilor și Divorț și recăsătorie. Lecţiile au fost predate de către Mia și Costel Oglice, directorii misiunii Precept Ministries Eurasia.

     Vasile Filat, directorul misiunii Precept Ministries Moldova spune: „Familiile devin tot mai vul­ne­rabile și cedează sub presiunea societății imo­rale. Din acest motiv, creștinii trebuie să cu­noas­că ce spune Dum­nezeu despre acest su­bi­ect, şi, astfel, să îşi poată proteja familiile şi să-i învețe și pe alții aceste adevăruri prețioase. Anul acesta am ales aceste lecții pentru că familia este atacată, rata divorțului a crescut enorm și ceea ce se întâmplă în societate nu poate să nu afecteze Biserica. Ar trebui să fie invers, Biserica să influențeze societatea, dar din nefericire trăim vremuri când socie­tatea influențează Biserica și au apărut și prin biserici probleme de divorț, cazuri de divorț, apoi vin cazuri de recăsătorie și oamenii au nevoie de soluții biblice.

Am studiat aceste lecții pentru că la festival au participat mulți slujitori, păstori, predicatori, învățători ai Bibliei și vrem ca învățătura aceasta prin ei să ajungă în bisericile lor, să-i întărească pe sfinți, familiile, dar și să influențeze societatea. Cel mai mult dorim ca oamenii să-L cunoască pe Domnul Isus Hristos și să ajungă în Împărăția cerurilor. Deși toți tinerii visează la o căsătorie fără regrete, o frumoasă poveste de dragoste, necunoașterea adevărurilor biblice despre căsătorie spulberă aceste așteptări. Mai mult de jumătate din căsătorii se termină în divorț, iar altele au parte de multă dezamăgire, certuri, neînțelegeri. Iată de ce unii din ei au venit să învețe principii biblice privitoare la întemeierea unei familii, de care să se poată bucura toată viaţa.”

   Liza Bârlădeanu a menționat atât timpul frumos şi atmosfera prie­tenoasă de la festival, cât şi sfaturile biblice despre alegerea fetei potrivite pentru căsătorie. „Am învățat că trebuie să mă gândesc bine înainte de a spune DA unui băiat, ca să nu ajung la multe probleme și chiar la divorț, așa cum se întâmplă, din păcate, în lumea de astăzi”, a spus Liza Bîrlădeanu, participantă la Festival.

Timpul frumos petrecut împreună cu familia, adevărurile importante învățate, impresiile plăcute de la studierea Sfintelor Scripturi, dar și participarea la seminarele tematice au adus multă zidire duhov­nicească familiei Mihai și Larisa Manoli, care a participat pentru prima dată la acest eveniment.

    „Am rămas profund impresionat de ceea ce am văzut aici. În primul rând, totul se bazează pe Cuvântul lui Dumnezeu. Fără să te abați într-o parte sau alta, dai răspuns direct din Cuvântul lui Dumnezeu. Al doilea lucru care m-a impresionat este procesul de ucenicizare pe care l-am văzut aici – exact după exemplul Domnului Isus”, a declarat Mihai Manoli, slujitor în satul Manta. „Mă simt onorată că am putut participa la acest festival. Am văzut lucruri pe care nu le-am practicat în lucrarea cu copii în care sunt implicată. Aici i-am văzut pe copii completând manualul de studiu și trăgând singuri concluziile lecțiilor. Lecțiile la care am participat m-au motivat foarte mult. În timpul lecțiilor mi-au venit în minte idei noi pentru lucrare, cum să-i adun pe copii și să începem împreună un studiu biblic”, a spus Larisa Manoli.

Subiectele studiate au fost interesate și pentru familiile proaspăt întemeiate. Dorința de a trăi potrivit cu voia lui Dumnezeu și studiul aprofundat despre căsătorie au ajutat cuplurile să ia decizii fundamentale pentru familiile lor. David și Jessica Filat, căsătoriți doar de o lună, au dorit să pună de la început o temelie biblică pentru familia lor.

    „Am venit la acest festival pentru că am fost invitați de părinții noștri. Şi, pentru că suntem un cuplu tânăr, vrem să punem o temelie bună pentru căminul nostru, și anume, Cuvântul lui Dumnezeu. Cursul pe care l-am studiat este foarte important deoarece ne oferă adevăruri fundamentale pentru o familie bună”. (David)

La rândul ei, Jessica a spus că a învăţat principii importante despre creșterea copiilor:

    „Am învățat că trebuie să creștem copiii în lumina Cuvântului lui Dumnezeu și că este foarte important ca noi să-i învă­țăm direct din Biblie cum să trăiască și astfel să aibă frică de Dumnezeu. Pentru o familie atât de tânără ca a noastră sunt atât de multe lucruri utile de învățat”.

Înainte de predarea lecțiilor în plen, participanții au studiat cursul în grupe mici. Astfel, ei au putut avea o părtăşie bună şi să se roage specific pentru nevoile pe care le au. Despre aceste beneficii, dar şi despre importanţa acestui curs pentru pastorii din Moldova, ne-au împărtășit câteva gânduri Alexandru și Ina Buzilă din Giurgiulești, care au condus unul din grupele de studiu de la festival.

    „Studiul biblic în grupe mici este o idee foarte bună fiindcă în grupe oamenii se deschid mai mult, spun din experiența lor, ne-am rugat pentru nevoile familiilor cu care am făcut studiul. Părtășia în Cuvânt, rugăciunea și împărtășirea experiențelor de viață au fost minunate.” (Ina Buzilă)

   „Părerea mea este că toți pastorii din Moldova și nu doar de aici, trebuie să studieze acest curs împreună cu soțiile lor, ca apoi să-l predea în adunările lor, la toate vârstele. Cursul este bun toți: căsătoriți, necăsătoriți, adolescenți și chiar și pentur vârstnici. Este un curs de consiliere spirituală foarte bun care abordează subiecte foarte sensibile, care în predici mai rar sunt abordate cum ar fi: finanțele, relațiile sexuale și multe altele. Aici putem găsi răspunsuri pentru orice subiect referitor la familie”, a spus Alexandru Buzilă, pastoral bisericii baptiste din satul Giurgiuleşti.

La rândul lor, directorii misiunii Precept Ministries Eurasia, Mia și Costel Oglice şi-au împărtăşit impresiile de la Festivalul din acest an, și au punctat schimbările pe care le poate aduce familiilor și noii generații cunoașterea Cuvântului lui Dumnezeu.

   „Ne-am bucurat să participăm la acest festival, unde am predat acest studiu la atât de mulți tineri și familii tinere însoțite de copiii lor. Entuziasmul cu care s-a studiat și s-au învățat adevărurile biblice precum și prieteniile care s-au legat la acest festival, ne-au adus multă bucurie. Ne rugăm pentru fiecare participant ca învățăturile primite să le aplice în viața de familie. Nouă ne-a produs multă bucurie și lucrarea frumoasă pe care o fac participanții, așa cum am auzit în fiecare seară la acest festival.”

   Titlul cursului pe care l-am studiat – Căsătorie fără regrete – arată că noi, ca părinți, nu vrem să avem regrete. Studiul ne arată ce vrea Dumnezeu de la noi. În primul rând noi, părinții, trebuie să ne iubim unul pe altul și, în dragostea aceasta, copiii vor crește în siguranță. Generația tânără va afla răspunsuri la întrebările ei, care vor fi date cu înțelepciune, cu dragoste și cu înțelegere. Dacă noi suntem încrezători în Dumnezeu și în Cuvântul Lui vom avea o temelie solidă pentru creșterea copiilor noștri, într-o lume în care și alții oferă răspunsuri la întrebările tinerilor, și nu dorim ca părinți să rămânem fără răspunsuri. Acest curs este benefic pentru părinți, va fi pentru copii și apoi pentru ceilalți care vor dori să găsească răspunsuri sigure din Biblie pentru viața de familie.”

La acest eveniment s-au bucurat și studenții Școlii Internaționale de Misiune Precept Ministries Eurasia, care au participat la programul festivalului. Ei spun că au fost motivați de studiul biblic și mărturiile prezentate în fiecare seară de către misionarii care fac ucenici în mai multe localități din țară, dar și în alte țări, inclusiv musulmane. Activitatea acestora i-a încurajat la implicare.

 

Două dintre studentele școlii de misiune, venite din țări musulmane, au primit în dar de la directorii misiunii Precept Ministries Eurasia câte o Biblie de studiu inductiv în limba arabă.

Festivalul studiului biblic inductiv Precept Ministries Moldova 2016 s-a des­fășurat la Coșnița, la baza de odihnă PRIETENIA, în zilele de 25-30 iulie. Următorul festival este planificat pentru anul viitor în perioada 31 iulie-5 august, unde va fi predat cursul Rut.

Au consemnat Adrian Blajinschi și Erika Maico.